Az Európai Migrációs Hálózat szlovén elnökségi éves konferenciája - Ljubljana, 2021. október 5-6.

Az Európai Migrációs Hálózat (a továbbiakban: EMH) 2021. október 5-6-án megtartott szlovén elnökségi éves konferenciája „Az Európai Unió felkészültsége a jövőbeli migrációs hullámokra” témájában került megrendezésre.

A kétnapos esemény első napján a szlovén kapcsolattartó pont mellett a szlovén belügyminiszter és Ylva Johansson belügyi biztos köszöntötte a résztvevőket. Az első panel keretében az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) által bemutatásra került a nyugat-balkáni térséget jellemző migrációs helyzet, valamint Szlovénia és Szerbia helyzete külön előadások témáját képezte. Emellett az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) ismertette tevékenységét a nyugat-balkáni térség vonatkozásában.

A második panel keretében a migrációs áramlások előrejelzésére az elmúlt években kifejlesztett kockázatértékelési és előrejelző eszközök típusai, valamint a digitalizáció és a mesterséges intelligencia szerepe került bemutatásra, az Európai Bizottság (Bizottság) Migrációs és Belügyi Főigazgatósága, Svájc Migrációs Államtitkársága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) prezentációjának keretében.

A harmadik panel során többek közt a határigazgatás, a menedékkérelmek feldolgozása és a befogadó létesítmények terén a menedékkérők és más migránsok (előre nem látott) érkezésének kezelése érdekében bevezetett fejlesztések és törekvések, valamint a migránsok visszatérése és az együttműködés megerősítése témája került megvitatásra. A Bizottság Migrációs és Belügyi Főigazgatósága mutatta be az új Migrációs és Menekültügyi Paktummal kapcsolatos fejleményeket az illegális migráció és a visszatérési politika terén, valamint a Frontex és az EASO számolt be tevékenységéről. A résztvevők megismerhették továbbá Horvátország és Görögország migrációs helyzetét és álláspontját.

A negyedik, egyben utolsó panel keretében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) prezentációt tartott a legális migrációs helyzetről a Covid-19 fényében. Ezt követően Szlovénia belügyminisztériuma érdekességképpen ismertette Ausztrália migrációs programját. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) áttekintést nyújtott a migrációt érintő információs rendszerek biztonsága tekintetében, ideértve a harmadik országokkal való információ megosztás kérdését. Végül a szlovén rendőrség munkatársa nyújtott tájékoztatást a nyugat-balkáni térséget érintő rendőri együttműködés vonatkozásában.