EMH HU Nemzeti Konferencia „Európai migráció kilátásai a változó nemzetközi környezetben” – 2021. október 25.

2021. október 25-én a Belügyminisztérium épületében megrendezésre került az Európai Migrációs Hálózat (EMH) magyar Kapcsolattartó Pontjának éves nemzeti konferenciája az „Európai migráció kilátásai a változó nemzetközi környezetben” témában. A hibrid formátumban megtartott esemény résztvevői közt magyar migrációs és az EMH Kapcsolattartó Pontok külföldi szakértői szerepeltek.

A konferenciát a Belügyminisztérium részéről Dr. Tóthi Gábor, az Európai Együttműködési Főosztály vezetője nyitotta meg, az eseményt pedig Dr. Lehoczki Tímea osztályvezető asszony vezette le. Az előadók között magyar migrációs szaktekintélyek mellett, külföldi szervek és szervezetek szakemberei tartottak prezentációt. A hét előadó az ICMPD, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO), a Közös Koordinációs Platform (JCP), a Migrációkutató Intézet és az eu-LISA képviseletében jelent meg.

Az esemény első panelje keretében a migrációs helyzetkép és kihívások, a másodikban pedig a migrációs kilátások kerültek megtárgyalásra. A rendezvény legfőképpen három fő témát vizsgált meg: (1) hogyan változott a helyzet a fő migrációs útvonalakon; (2) hogyan befolyásolta e változás a migrációval kapcsolatos európai álláspontot; (3) milyen új eszközök és források állnak rendelkezésünkre.

Képgaléria