Az Európai Migrációs Hálózat keretei között megszervezett tanulmányút célja a görögországi Kos szigetén található hot-spot és az ahhoz kapcsolódó létesítmények megtekintése, az ott tevékenykedő görög hatóságok, a hatóságokat támogató EU-ügynökségek, valamint más nemzetközi szervezetek munkájának a megismerése volt. A görög hatóságokkal, valamint az EU Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóság (DG Home) szakértőjével történt előzetes egyeztetést követően a látogatásra 2018. augusztus 28-30-án került sor.

A hot-spot Pili település külterületén, a település határától mintegy 2 km-re keletre található. A hot-spot területén a látogatás napján a 900 fős kapacitást meghaladva 1208 fő tartózkodott, 22 különböző nemzetiség. A vezető nemzetiségek között irakiak 42%, szírek 25% és palesztinok 10% arányban voltak jelen. A közelmúltban beállt változások következtében megjelentek olyan új nemzetiségek is, főleg az észak-afrikai és Száhel régióból, amelyek a korábbi években egyáltalán nem voltak jellemzőek a szigeten. A létesítmény vezetője arról tájékoztatta a küldöttséget, hogy az utóbbi időszakban megnőtt a családok száma, és csökkent az egyedülálló férfiaké.

A hot-spot területén az illetékes görög hatóságokat a Frontex, az EASO, az Europol, a UNHCR, valamint a kis létszámmal jelen lévő NGO-k segítik. A helyi hatóságok közötti, valamint a helyi hatóságok és a nemzetközi szervezetek képviselői közötti együttműködés kimagasló. A görög hatóságok kifejezetten nagyra értékelik és elengedhetetlennek tartják az EU és egyéb nemzetközi szervezetek szerepvállalását, elmondásuk alapján a hot-spot tevékenységének, illetve az illegális migráció elleni hatékony fellépésnek a menedzselése anélkül nem lenne lehetséges. A Frontextől a hot-spotban 13 kiküldött tartózkodik: 5 személy az ujjnyomatvétel, 3 fő az azonosítás (screening) során nyújt segítséget, 1 fő a dokumentumok ellenőrzését végzi, 1 fő feladata a jelentéstétel, illetve 3 személy tolmácsként és kulturális moderátorként (arab, farszi, urdu) tevékenykedik.

Ezt követően beazonosításra kerültek a sziget jellemző partraszállási pontjai. A rendőrség helyi képviselője körbevezetett ezeken minket, és elmondta, hogy a sziget legkeletibb pontja és Törökország között mindössze 4,5 km a távolság, amelyet az illegális határátlépők bármilyen vízi közlekedési eszközzel, gumicsónakkal vagy akár kajakkal, de néhány kivételes esetben még akár úszva is, könnyű szerrel meg tudnak tenni. A sziget mentén, a teljes partszakaszon folyamatosan (éjjel-nappal) észlelhető volt a Görög Partiőrség és a Frontex jelenléte.

A hot-spoton tett látogatás megfelelő képet adott arról, hogy az elkövetkező időszakban milyen kihívásokkal kell szembenéznie a tagállami és uniós jogalkotóknak. A tanulmányi út segített a résztvevők számára tisztább képet kapni a hot-spotok működéséről, és az ott szolgálatot teljesítő uniós ügynökségek tevékenységéről.