Az EMH fő feladata, hogy a migrációs és menekültügyi szakterületek vonatkozásában pontos, naprakész és összehasonlítható információkat gyűjtsön össze, rendszerezzen, és tárjon a jogalkotók, illetve a nyilvánosság elé azzal a céllal, hogy ezeken a szakterületeken támogassa a jogalkotási folyamatokat mind uniós, mind tagállami szinten. Ennek megfelelően az EMH feladatai közé tartozik a tagállami joggyakorlatok feltérképezése is bármilyen felmerülő szakmai kérdés tekintetében.

Az Európai Migrációs Hálózat egyik célja, hogy mind az európai unió tagállamai részére, mind azok polgárai számára elérhetővé tegyen egy, az Európai Unió összes hivatalos nyelvén szereplő a menekültügy és migráció területén használt szavakat és szakkifejezéseket tartalmazó egységes szerkezetű kiadványt. Ezt a célt szem előtt tartva született meg az Európai Migrációs Hálózat gondozásában az EMH Glosszárium

A kifejezések alfabetikus sorrendben, az Európai Unió 24 hivatalos nyelvű fordításában találhatóak meg a kifejezések meghatározásával és forrásaival. A Glosszárium nemcsak egy naprakész szószedet, hanem egy jól használható szótár is az érdeklődők számára.

Az EMH Glsoszárium on-line verziója ide kattintva érhető el, letölteni pedig az alábbi ikonról lehet.