Megjelent az EMH 2020. évi jelentése!

A 2020-as év előre nem látható fejleményeket hozott a migráció és a menekültügy területén. A COVID-19 járvány hatással volt a migránsok, a menedékkérők és a visszatérők számára, ugyanakkor katalizátorként működött a menekültügy és a migrációkezelés terén új digitális megoldások kifejlesztésében. Az új kihívások mellett ugyanakkor a meglévők is megmaradtak. Az Európai Migrációs Hálózat (EMH) által közzétett angol nyelvű éves jelentés áttekintést nyújt az EU tagállamaiban és Norvégiában 2020-ban történt legfontosabb migrációs és menekültügyi fejleményekről.

 

2020-ban a COVID-19-hez kapcsolódó utazási korlátozások jelentősen csökkentették az EU-ba akár legális migránsként, akár menedékkérőként belépő harmadik országbeli állampolgárok számát, valamint a visszatérési eljárások keretében az EU-ból távozók számát is. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a 2020-ban kiadott vízumok és tartózkodási engedélyek száma egyes tagállamokban átlagosan közel 50%-kal, a menedékjog iránti kérelmek száma pedig 32,6%-kal csökkent az előző évhez képest.

 

Az elektronikus rendszerek és a digitális eszközök kulcsfontosságú szerepet játszottak a migrációs és menekültügyi rendszerek működésének fenntartásában a munkahelyekhez való korlátozott hozzáférés és a fizikai távolságtartási intézkedések közepette. Azok a tagállamok, amelyekben nem voltak ilyen szolgáltatások, gyorsan bevezették a postai, online vagy egyéb elektronikus szolgáltatásokat a vízumok és tartózkodási engedélyek kérelmezése és megújítása céljából. Intézkedéseket hoztak a migránsok és a menedékkérők egészségének védelme, valamint az illegális helyzetekbe kerülés megakadályozása érdekében is. Néhány tagállam között kiemelt prioritás volt az alapvető munkavállalók befogadásának megkönnyítése.

 

A menedékkérők és menekültek, köztük a kiskorúak és más kiszolgáltatott csoportok védelme továbbra is kiemelt szakterület maradt uniós és nemzeti szinten 2020 folyamán. A görögországi Leszbosz sziget Moria táborában 2020 szeptemberében történt tűzeset újból figyelmet irányított a kérelmezők befogadási körülményeire.