A Moldovai Köztársaság csatlakozik az Európai Migrációs Hálózathoz

2021. márciusában a Moldovai Köztársaság csatlakozott az Európai Migrációs Hálózathoz, mint megfigyelő. Az együttműködési szabályozás fontos lépést jelent a fokozott együttműködés előmozdítása felé a migráció és a menekültügy területén.

Brüsszel, 2021. március 12.

A 2021-es év elején, az Európai Migrációs Hálózat először üdvözöl Európai Gazdasági Térségen kívüli országokat: a Moldovai Köztársaságot és Grúziát.

Monique Pariat, az Európai Bizottság Migrációs és Belügyi Főigazgatóságának főigazgatója megállapította: Az Európai Unió számára fontos a harmadik országokkal folytatott együttműködés további fokozása a migráció jobb kezelése érdekében. Ezt hangsúlyozza az új Migrációs és Menekültügyi Paktum is. A Moldovai Köztársaság Európai Migrációs Hálózat részévé válása lehetővé teszi majd számunkra, hogy megosszuk az európai bevált gyakorlatokatunkat a migráció kezelésének tekintetében, valamint lehetőséget teremt, hogy jobban megértsük a migrációt az Európai Unión kívüli, keleti szomszédos ország szemszögéből.”

Pavel Voicu, a Moldovai Köztársaság belügyminisztere nyilatkozta: “A Moldovai Köztársaság számára az Európai Migrációs Hálózathoz való csatlakozás lehetőséget kínál a megbízható, naprakész és összehasonlítható információk cseréjében való részvételre a migráció és a menekültügy területén. Ez az új együttműködési keret többletértéket és konkrét tartalmat fog adni a közös jövőképhez az államok, valamint a migrációs folyamatban részt vevő emberek érdekeinek szem előtt tartásával.”

Az együttműködési megállapodások meghatározzák az Európai Bizottság és a Moldovai Köztársaság közötti adminisztratív együttműködés feltételeit az Európai Migrációs Hálózatban, amely teret biztosít a jelenlegi és a jövőbeli együttműködési igényeknek egyaránt.

Háttér: Európai Migrációs Hálózatnak (EMH) nevezzük azt az egész Európára kiterjedő hálózatot, amelyet az Európai Unió tagállamai valamint Norvégia által működtetett Nemzeti Kapcsolattartó Pontok alkotnak, a migrációról és a menekültügyről való tájékoztatást nyújtása céljából. Az Európai Migrációs Hálózatot az Európai Bizottság, az Európai Tanács nevében 2008-ban hozta létre annak érdekében, hogy európai szintű, rendszeres és megbízható információcserét végezzen a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos kérdésekről. A harmadik országokkal való együttműködés lehetőségét az Európai Migrációs Hálózat létrehozásáról szóló tanácsi határozat tartalmazza.

Video
Képgaléria