visa liberalisation

Az Európai Migrációs Hálózat (EMH) március 25-én közzétette a vízumliberalizáció az Európai Unió tagállamaira és Norvégiára gyakorolt hatásáról  szóló szintézis tanulmányát.

2018 óta öt nyugat-balkáni ország és három ország a Keleti Partnerség tagjai közül részesül az Európai Unió Schengeni térségébe való beutazáshoz a vízumliberalizáció nyújtotta előnyökből. Ezeket az országokat biztonságosnak és jól működőknek nyilvánították, és több követelménynek meg kellett felelniük bizonyos szakpolitikai területeken mint biztonságos migráció és menekültügy kezelés, külső kapcsolatok, alapjogok.  Az Európai Migrációs Hálózat (EMN) a közelmúltban közzétette  a vízumliberalizáció célországokra gyakorolt hatásáról szóló tanulmányát, amely betekintést nyújt Albánia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia, Moldova és Ukrajna állampolgárainak vízumliberalizációját követően a 25 EU-tagállamban és Norvégiában bekövetkezett pozitív és negatív fejleményekről. 

A tanulmány szerint a vízumliberalizáció a vízummentes országokból a célországokba irányuló rövid távú utazások  számának azonnali növekedését eredményezte, és megkönnyítette a harmadik országbeli állampolgárok számára, hogy az EU-ba és Norvégiába utazzanak, azért hogy felderítsék munkavállalási lehetőségeiket és tartózkodási engedélyt kérjenek.

 A legtöbb tartózkodási engedélyt ukrán állampolgárok számára állították ki. 2017-ben legtöbben közülük  Lengyelországba mentek, ahol 545 000 engedélyt adtak ki fizetett tevékenységekre, ezután következett Csehország és Olaszország.

Bár számos tagállamban további vagy újabb intézkedéseket fogadtak el az illegális migráció elleni küzdelem céljából, mint például közös rendőrségi nyomozások megkezdése, a tanulmány megerősíti, hogy kevés bizonyíték áll rendelkezésre a vízumliberalizáció és az irreguláris migráció megkönnyítése, illetve az embercsempészet vagy az emberkereskedelem növekedése között.

 Egyes tagállamokban azonban a bűncselekmények fokozódását lehetett tapasztalni, különösen a szervezett bűnözői csoportok tevékenységeinek következtében. Ezt a jelenséget szorosan figyelemmel kísérik, és az EU tagállamaival és Norvégiával való együttműködés elmaradása ezen a területen a harmadik országok állampolgárainak vízummentességének felfüggesztéséhez vezethet.

A vízummentes utazás a regionális együttműködés terén fontos eredményt jelent. Az Európai Bizottság, az EU-tagállamok és Norvégia együttműködnek a vízummentes nyugat-balkáni és a Keleti Partnerség országaival, akik folyamatosan intézkedéseket tesznek a meglévő kihívások kezelésére.

 

Az angol nyelvű szintézis tanulmány, valamint a tanulmányt összefoglaló angol nyelvű kiadványok az alábbi linken érhetők el: https://ec.europa.eu/home-affairs/content/emn-study-impact-visa-liberalisation-countries-destination_en

A magyar gyakorlatot bemutató nemzeti tanulmány honlapunkon megtalálható a 2018. évi tanulmányok között, valamint a következő linken.